Het mastermind achter YOUConnect is Pascal, de audiovisuele expert van Yield. Het systeem dat de digitale connectie maakt tussen leraar en leerling.

Met YOUConnect staat de leraar weer echt voor de klas en het is zo ingericht dat de leerling het gevoel heeft in het lokaal te zitten. Maar dan gewoon thuis of op welke locatie de docent wil. Pascal, van origine regisserend cameraman, bedenkt samen met de klant wat nodig is. “Ik bespreek eerst de wens en als dat toevallig een pasklaar product is dat we hebben liggen, dan is dat mooi. Maar vaker ga ik aan de slag in het bedenken en programmeren. Ik adviseer en denk voor de klant na, daar komt mijn oplossingsgerichtheid mooi van pas. Het liefst kruip ik in de huid van een leerling en docent, om te zien wat ze nodig hebben en waar ze zelf niet aan hebben gedacht. Het gaat om de vertaalslag van de wens naar het product helemaal uitvoeren.”

VERTEL, WAAROM MOEST YOUCONNECT ER KOMEN?

“In 2019 kreeg ik het idee om een systeem te maken waardoor een docent op twee vestigingen tegelijk les kan geven. Origineel om het lerarentekort op te vangen, maar in 2020 bouwde ik het om naar een manier waarbij de leraar in het lokaal voor een klas kan blijven staan en een leerling thuis in kan loggen. Het is niet alleen bedoeld om onderwijs te digitaliseren, maar er ook voor te zorgen dat een leraar meerdere klassen of vestigingen tegelijk les kan geven. En om leerlingen of studenten die bijvoorbeeld vaak afwezig zijn door ziekte toch een les te laten volgen of de optie bieden om het later terug te kijken. YOUConnect heeft echt meerdere functionaliteiten.”

WAT IS HET GROTE VOORDEEL VAN WERKEN MET YOUCONNECT?

“Dat een docent of instructeur voor de klas kan blijven staan. Het geeft de mogelijkheid om in het klaslokaal met een schoolbord en alle nodige functies te blijven werken. Een leraar staat graag voor de klas, dat maken wij mogelijk. De leerling kijkt vanaf een andere locatie mee.”

De docent hoort niet bezig te zijn met een technisch vraagstuk, het moet gaan om het lesgeven

HOE WERKT HET, KUN JE YOUCONNECT VAN A TOT Z UITLEGGEN?

“Het is een kwestie van de laptop verbinden met het systeem in het klaslokaal en draaien maar. De docent praat vertrouwd richting de klas zoals hij of zij gewend is en zo zien en ervaren leerlingen het ook vanaf de andere locatie waar ze inloggen. Vaak is het probleem dat online lesgeven omslachtig is en een leraar fysiek een digibord mist, YOUConnect is gemaakt om dat op te lossen. De lessen zijn op een mobiel apparaat net zo duidelijk en goed te volgen als op een laptop, dat komt door de hoge kwaliteit van de apparatuur.

We gaan eerst in gesprek om de wensen te bekijken. Wat wil de docent of instructeur? Aan de hand daarvan kijken we wat nodig is in een lokaal. Onze monteurs installeren dat daarna vakkundig. Er komt een YOUConnect-box aan de wand, een camera achterin het lokaal en een microfoon in het plafond ter hoogte van het bord. Je hoeft dus niet te werken met een oortje of iets. Naast het bord komt de YOUConnect-Pad, een bedieningspaneel dat meteen werkt als je verbinding maakt met een laptop. Het hele systeem wordt custom afgesteld en ingeregeld in het lokaal zelf. Zo zorgen we dat het precies goed werkt voor die opstelling. De monteur van Yield stelt alle waardes in voor de digi- en whiteboarden en vervolgens leveren we het op met een duidelijke uitleg.

Die uitleg is relatief simpel. We gaan met ICT’er of een docent het lokaal in, laten diegene zelf de laptop aansluiten met een USB-kabel, het bord aanzetten en we starten Teams of Zoom. Het is maar net wat je gebruikt, ons systeem is zo ingericht dat het met alles werkt. Daarna starten we de les. In Zoom of Teams zie je meteen het signaal van de camera en het bord. Vervolgens leggen we de zeven standen op het bedieningspaneel uit. Dat is de laptop, de camera of allebei tegelijk als een picture in picture en we nemen de camerastanden nog even door. Je kunt met YOUConnect makkelijk in beeld brengen waar je mee bezig bent, net als bij een echte les. Zo laat je zien wat je geschreven hebt op het digibord of zijbord of een leerling krijgt te zien wat normaal ook te zien is in de les. De docent kan op die manier makkelijk focussen op wat belangrijk is.

Het leuke is dat je via de microfoon, wij noemen dit een speakerphone, als leerling ook vragen kunt stellen. Natuurlijk kan een leraar dit muten, maar het kan ook gebruikt worden als discussie of om een leerling aan het woord te laten. Je levert hiermee niet in op de kwaliteit. Zo kan bijvoorbeeld Jelle thuis rechtstreeks een vraag stellen aan de docent. En is de les afgelopen? Dan haal je de USB-kabel uit de laptop en kun je op pad. Het is dus echt inpluggen en draaien maar.”

IS ZO’N KORTE UITLEG GENOEG OM MET YOUCONNECT TE WERKEN?

“Ja, ik hoor heel vaak na de uitleg: oh, maar dat is helemaal niet moeilijk. Daar is de techniek ook voor ontwikkeld. De techniek moet een bijzaak zijn. Het systeem moet meteen werken, want het is ondersteunend. Een bijzaak. De docent hoort niet bezig te zijn met een technisch vraagstuk, want het gaat om het lesgeven.”

EEN MOOI UITGANGSPUNT, HOE HEB JE DAT VOOR ELKAAR GEKREGEN?

“Het eerste prototype was nog ingewikkeld, maar daarna ben ik vooral bezig geweest met het versimpelen. Alle opties die je eigenlijk niet nodig hebt of nooit gebruikt zitten er niet op. Het systeem is helemaal vooraf bedacht en elk scenario is uitgewerkt. Het doel was om YOUConnect zo eenvoudig mogelijk te maken. Dat is gelukt. Ik durf te zeggen dat de tv thuis moeilijker te bedienen is. Het systeem is ook heel onderhoudsvrij. Alles is weggewerkt in de YOUConnect-box, waardoor je er niet zomaar aan kunt zitten en verder vergt het weinig tot geen onderhoud. Het systeem heeft geen verbinding met het internet, waardoor je geen veiligheidsupdates hoeft te installeren. Dat is een stukje veiligheid dat ik inbouwde, omdat er natuurlijk altijd hackers zijn. Een vertrouwelijk gesprek tussen docent en leerling kan op deze manier nooit per ongeluk gevolgd worden zodra de laptop goed afgekoppeld is.”

HOE HEB JE YOUCONNECT ZO IN KUNNEN RICHTEN DAT LERAREN ER GRAAG MEE WERKEN?

“Ik heb me natuurlijk wel verdiept in de gebruiker zelf. Wat wil een docent? Wat wil een leerling? Wat maakt het voor mij onduidelijk als leerling? Daar kom je achter door in gesprek te gaan met leraren en leerlingen. Ik heb gevraagd hoe docenten les willen geven, ingezoomd op wat belangrijk voor ze is. Wat missen ze als ze vanachter een laptop lesgeven en hoe zorg ik dat zij terug kunnen naar hun natuurlijke omgeving. Maar ik heb ook gekeken vanuit wat ik zou willen zien als leerling. Waar keek ik vroeger naar? Met die gedachte heb ik het ontwikkeld. Met YOUConnect hebben we echt het hele scenario van de leraar en leerling nagebootst in een systeem.

In de toekomst is het ook mogelijk om nog dynamischer les te gaan geven door de lessen op te nemen en op een moment dat het uitkomt terug te kijken. Het systeem heeft de optie om uit te breiden met meer camera’s en meer laptops. Het is heel schaalbaar. Zo zou je er zelfs een webinar mee kunnen geven. Al vergt dat misschien wat extra knopjes, dan die paar die nu gebruikt worden in het onderwijs.”

EN HET WERKT DUS ECHT OP ELK PLATFORM?

“YOUConnect is twee keer platformonafhankelijk. Ten eerste werkt het op Windows, een Mac, Linux of Google Chrome. Ten tweede kun je het gebruiken met Teams, Zoom en Google Meet. Iedere klant heeft natuurlijk een systeem waar de voorkeur naar uitgaat. Veel scholen werken weer met iets anders en daarom werkt de hardware van YOUConnect met alles samen. Ik heb het zo ingesteld dat de computer het systeem herkent als een webcam. Daardoor hoef je niets te installeren, want elke laptop is daar geschikt voor. Dat is ook de bedoeling, ik heb vooraf meegedacht met de docenten en ICT’ers. Zo hoef je niet alle laptops te voorzien van software en drivers. In theorie zou het systeem zelfs kunnen draaien op een laptop uit het jaar 2013. Zo makkelijk werkt het. Het is echt plug en play. Maar dat waren dan ook de kernwaardes bij het ontwikkelen van YOUConnect. Het moet meteen te gebruiken zijn, zeer makkelijk te bedienen worden en platformonafhankelijk werken. We hebben de eenvoud in het lesgeven teruggebracht voor de docent.”

YOUCONNECT IN HET KORT

Met YOUConnect van Yield is het makkelijker lesgeven voor de klas, maar ook online. Door maatwerk hoeft een docent zich geen zorgen te maken of elke leerling alles wel duidelijk ziet en meekrijgt. De gebruiker, in dit geval de leerkracht, werkt met een YOUConnect-Pad waarop maar acht knoppen te vinden zijn. Deze acht knoppen doen precies waar ze voor bedoeld zijn, zonder dat het ingewikkelder wordt dan nodig is. YOUConnect is onafhankelijk en werkt op iedere computer, met elke software en via elke verbinding. In de (online) les is het snel schakelen tussen het bord en de docent, waarbij de docent de regie heeft over wat de leerling ziet. Daarmee blijft de les interactief, ook al zitten de leerlingen misschien wel in een ander lokaal. Verandert het klaslokaal dan in een studio? Absoluut niet, Yield werkt het systeem weg aan de wand in een YOUConnect-Box en het lokaal blijft een lokaal. YOUConnect werkt op basis van plug en play, het wijst zichzelf.

Ook zo benieuwd naar de werking van YOUConnect? Neem dan contact met ons op. Wij laten je graag via een demo op locatie of via Teams zien hoe het werkt.

Annette Verboom