In augustus betrekt het Rodenborch College samen met het Jeroen Bosch College een nieuw gebouw in de wijk de Groote Wielen, Rosmalen. Een gezonde en toekomstgerichte school voor circa 2300 leerlingen en twee volwaardige sporthallen met een foyer. Yield werd gevraagd een ontwerp te maken voor de personeelskamer. Het RodenborchCollege wordt ingebed in het groen. Op het plein zijn mooie verblijfsplekken ontworpen die uitnodigen tot ontmoeting. Dat is precies wat Yield ook binnen wil creëren. Een gesprek met directeur-eigenaar René Luiten en uitvoerend interieurarchitect Annette Verboom van het in Moordrecht gevestigde bureau.

Het project kwam in beeld door een aanvraag van opdrachtgever onderwijsstichting O.M.O. (Ons Middelbaar Onderwijs). René Luiten: “Ik heb in een verleden eens samengewerkt met Leon van Loon en die vond het, samen met Roland Littooij, passend om ons uit te nodigen voor een gesprek. Vervolgens zijn we in gesprek gegaan met Roos Ros, de architect van het Rodenborch College. Gebouw en interieur moeten op elkaar aansluiten, harmoniëren. Voor ons is dat een esthetisch criterium. De opdracht is voor ons in feite opgedeeld in twee onderdelen. Eén rechtstreeks voor de opdrachtgever, waartoe onder andere de personeelskamer hoort en een deel dat via Burgland Bouw toebedeeld is. Dan heb je het bijvoorbeeld over kastenwanden, lockerombouwen, tassenrekken en tafels en nog enkele onderdelen.”

  • image title
  • image title
  • image title

Annette Verboom is enthousiast over de nieuwe personeelskamer. “Het klopt gewoon allemaal. De school wist van tevoren heel goed wat ze wilden en vooral wat ze niet wilden. Dat hebben we ze goed mogelijk vertaald. Voor ons is het een groot voordeel als de opdrachtgever een vastomlijnd idee heeft. Dat maak je niet altijd mee. Een van die uitgangspunten was dat de binnen- en buitenkant zoveel mogelijk in elkaar moesten overvloeien. Huiselijk, gevarieerd, licht, groen, fris, inspirerend en gezond. Dat zijn de kernwoorden van de personeelskamer. Warme en zachte materialen, aangevuld met fris wit en hout.

“Het klopt gewoon allemaal. De school wist van tevoren heel goed wat ze wilden en vooral wat ze niet wilden.”

GEVARIEERD & GEZELLIG

Een andere boodschap was dat er een duidelijke scheiding moest zijn tussen werken en pauzeren. De personeelskamer moet daarom een gezellige ruimte zijn, met een huiselijke uitstraling. Hier wordt niet gewerkt. Er is een centrale pantry met eiland. Het eiland dient als een soort buffet waar de docenten koffie kunnen pakken of eten kunnen bereiden. Hier kan variërend hoog en laag worden gezeten aan hoge en lage tafels, op fauteuils en loungebanken. Karpetten, kamerplanten en sfeerverlichting zorgen voor de huiselijke sfeer.”

MAATWERK & MEUBILAIR

Voor het interieur van de personeelskamer heeft Yield veel gebruik gemaakt van maatwerk. Annette Verboom: “De ruimte is zo ingericht dat deze voldoet aan de wensen van de opdrachtgever én past bij de architectuur. De architect heeft gebruik gemaakt van rondingen in de wanden, dat zie je terug in het meubilair. Bijvoorbeeld in de langwerpige tafelbladen met ronde hoeken, in een decor dat past bij de uitstraling van de ruimte. Ook de elegante en moderne hanglampen passen naadloos in het ontwerp. Voor het meubilair hebben wij samengewerkt met o.a. Enea, FP Collection en Satelliet. Dit vanwege de vele mogelijkheden, sfeervolle uitstraling en stevige kwaliteit voor projectmatig gebruik. Achter de pantry bevindt zich een ruimte voor garderobe en lockers. Zo heb je je jas altijd bij de hand, wel zo handig.”

  • image title
  • image title
  • image title

“Karpetten, kamerplanten en sfeerverlichting zorgen voor de huiselijke sfeer.”

BELANGRIJK

Circa tachtig procent van de omzet van Yield wordt gegenereerd in de educatieve sector. René Luiten: “Een project als het Rodenborch College behoort tot onze grotere projecten. We houden ons, naast het voortgezet onderwijs ook bezig met het primair onderwijs, MBO en HBO, dan heb je het over een andere omvang. Naast onderwijsinstellingen, bedienen we ook het bedrijfsleven en dan met name kantoren, en een heel klein percentage is afkomstig uit de horeca. 

  • image title
  • image title

Een relatief jonge tak van Yield is dat we ons richten op interactief onderwijs op afstand. Onder de naam YOUConnect koppel je een docent die fysiek aanwezig is in het klaslokaal met studenten. Met ons systeem is het zelfs mogelijk meerdere klassen te bedienen op deze wijze. Het is een professioneel systeem en is dus niet vergelijkbaar met een docent die vanuit huis met allerlei achtergrondgeluiden les tracht te geven via een laptop. Integendeel, studenten ervaren het alsof ze in het lokaal zitten! Het systeem is niet ontwikkeld voor de coronaperiode, maar om het tekort aan docenten binnen het onderwijs op te vangen. Het heeft uiteraard wel als een katalysator gediend in de uitrol van YOUConnect.” Al met al ziet de toekomst voor Yield er prima uit volgens René Luiten. “Het is duidelijk dat er fors geïnvesteerd wordt in het onderwijs, dat zien we terug in de vele opdrachten welke we voor dit jaar, maar ook al voor 2023 hebben gekregen. We zijn gesitueerd in Moordrecht maar voor ons is er geen mooi project in Nederland te ver weg.” 

 Bron: Bouwen in Gelderland

Boukje Faling