Stichting Kinderopvang Zoeterwoude bevindt zich, net zoals basisschool Het Avontuur, in de brede school ‘De Buitenplaats’ aan het voormalige Emmaushof in Zoeterwoude. De visie van Stichting Kinderopvang Zoeterwoude ‘respect voor de zelfstandige activiteiten van het kind en geloven dat kinderen samen al spelend de wereld ontdekken’ hebben wij terug laten komen in het interieur. Benieuwd hoe? Lees dan snel verder. 

  • image title
  • image title
VAN BUITEN NAAR BINNEN

Buiten spelen is wat ze bij Stichting Kinderopvang Zoeterwoude belangrijk vinden. Daarom zijn er lichte groepsruimtes die allemaal zicht hebben op de buitenspeelruimte. Er is een natuurspeeltuin met een uitdagende glijbaan, een grote zandbak en zelfs een moestuin. De kleuren van buiten haalden wij naar binnen. Bovendien zorgen de kleuren voor duidelijkheid. Zo zijn bijvoorbeeld de babygroepen rood of geel en is de peutergroep blauw of groen. De tweede groene ruimte biedt tevens na schooltijd ruimte als BSO. Daarnaast wordt ook de centrale binnenruimte gebruikt voor activiteiten en vrij spel. Hier staan zand-watertafels en ook hier is een glijbaan. 

Yield Projecten | SKZ
TON SUR TON

De frisse en lichte ruimtes zijn dus ingericht met één aanvullende kleur. Er zijn grote op maat gemaakte kasten met schuif- en draaideuren. Achter de draaideur is plaats voor de peuterbedjes. Enkele schuifdeuren zijn voorzien van magnetisch whiteboard- of spiegelglas. Zo kunnen met magneten de tekeningen, gemaakt door de kinderen, makkelijk opgehangen worden. Ook over de spiegels is nagedacht. Kleine kinderen vinden het namelijk erg leuk om naar zichzelf te kijken. 

De loungebanken en fauteuils in de verschillende ruimtes zijn gestoffeerd met een zachte, warme stof. Wij vinden namelijk dat kinderen prettig en fijn moeten kunnen zitten, liggen of hangen. Ideaal aan de uitgekozen stoffering is dat deze ook wasbaar is. Hierdoor kan de stof makkelijk worden schoongemaakt als er per ongeluk een beker limonade overheen gaat. 

  • image title
  • image title
  • image title
  • image title
  • image title
  • image title
MAATWERK

Niet alleen de kastenwanden maar ook het ontwerp van de aangrenzende pantry’s zijn van de hand van Team Yield. Of wat dacht je van de speeltafels met rollende bakken voor het speelgoed? Het gele huisje in de centrale zone was nog een hele uitdaging. Dit is door Team Yield op locatie precies pas gemaakt, nu past deze mooi in de nis. Hier kunnen de kinderen bij binnenkomst in gaan zitten om de schoentjes uit te doen. Vervolgens kunnen zij alle spullen in de houten kast opbergen, deze is ontworpen door de architect. Opgeruimd staat netjes.

  • image title
  • image title
HOOFDKANTOOR

Ook het hoofdkantoor heeft een plek gekregen binnen brede school ‘De Buitenplaats’. Er is gebruik gemaakt van een hoge, afsluitbare kastenwand, waar ook ruimte is voor de printer. Er zijn vaste flexplekken én in hoogte verstelbare bureaus. Wel zo ergonomisch verantwoord. De lage dividers zorgen voor privacy en hebben ontzettend veel opbergruimte.  

  • image title
  • image title

 

Danielle Havermans